HTML

mustosb@csi zeneblogja

Mióta az eszemet tudom, nemcsak hogy figyelemmel kísérem a friss zenei megjelenéseket, de többnyire gátlástalanul meg is osztom aktuális kedvenceimet szűkebb környezetemmel. Ezt így most már nem kell: akinek kedve szottyan, kattint. Én meg csak hátradőlök, és sorra rakosgatom ide, amiket szeretek; amikhez éppen kedvem van. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • ReVi-X: Éljen, újra aktív a Mustosblog. :) (2013.06.17. 23:08) A csodagyerek visszatért
  • mustosn: Tudom - igyekszem... (2012.10.20. 00:17) De/Vision: Klónok háborúja
  • antigocsi: Ezt a számot már ismertem, de nem tudtam, h kinek a nevéhez fűződik. A jól megkomponált elektronik... (2012.10.06. 22:44) Der Linzer
  • ReVi-X: www.israbox.com/1146425885-tame-impala-lonerism-2012.html (2012.10.04. 14:01) Lana Del Rey - Summertime Sadness
  • ReVi-X: Ma a 2-es metrón belehallgattam az együttes diszkográfiájába, amit este, Norbi buzgósága miatt kív... (2012.10.04. 13:59) Plútói vonzalmak

Archívum

Kanadai megoldóképlet (Caribou)

mustosn 2012.09.22. 15:20

Eredeti szándékom szerint ma Calvin Harris és Florence Welch friss kooperációjának gyümölcsét (az immáron videoklippel is megtámogatott "Sweet Nothing" című dalt) tártam volna a gyanútlanul idetévedő olvasó elé, de aztán észrevettem, hogy ezzel már a Recorder és Déri Zsolt zeneblogja is megelőzött.

Ez ügyben tehát oda tessenek kattintgatni - meg egyébként is megéri, hiszen vérprofi, informatív és naprakész site-okról van szó, nagyjából a nálam látottakhoz hasonló zenei érdeklődéssel, nem középiskolás fokon. (Az meg csak hab a tortán, hogy - bár kb. egy héttel ezelőttig fogalmam sem volt róla - ugyanazt a háttérsablont használom, mint Zsolt.  Mester - bocs'!...)

Egy kvantumugrással továbbevezve (csak hogy a "Minden idők leghülyébb képzavarai" című képzeletbeli fejezethez is szolgáltassak némi matériát): az előzmények fényében a Vörös Brit Démon helyett egy másik előadót vagyok kénytelen előrántani a kalapból, és rövid töprengést követően úgy döntöttem, hogy nincs mese, akkor ma: Dan Snaith.

Erről a pacákról - aki a címben szereplő Caribou, illetve mostanság még Daphni művésznéven is zenél - túl sok információ nem lát napvilágot, ami persze tökéletesen rendben van: egyrészt emberünk inkább a felhajtástól mentes, elmélyült alkotói tevékenységet preferálja a médiaprosti létforma napi szintű gyakorlása helyett (vagyis többnyire hagyja, hogy az asztalra letett dolgai beszéljenek helyette), másfelől a matematika doktoraként talán hülyén is venné ki magát tőle, ha széles vigyorral kalimpálna a DJ-pult mögött egy-egy szánalmas (de jól jövedelmező) vidéki haknin, vagy neadjisten krétaporos orrú celebek között forgolódna reménytelenül sekélyes, nívótlan talk show-k meghívottjaként.

A címben utaltam rá, hogy Mr. Snaith kanadai, aki talán a mai napig is a legelsőként választott Manitoba fedőnév alatt munkálkodna (ami mellesleg egy kanadai tartomány...); hanem aztán kapott egy megkeresést valami Richard "Handsome Dick" Manitoba nevű fazon részéről, aki perrel fenyegetőzött a névhasználat miatt (így jött a képbe - állítólag egy LSD-trip alkalmával - a "Caribou" pszeudonim) - én meg szinte már várom, hogy ennek mintájára hirtelen színre lépjen mondjuk özv. Kiss Gézáné nyugdíjazott raktárvezető, és jogos fölháborodásában jól beperelje azt a pimasz bagázs Kiss zenekart több évtizedes jogtalan névhasználatért.

No, mindegy, az isten állatkertje, ugyebár.                                                                                    Annyit még Snaith-hez, hogy - legalábbis a vele készült néhány interjúból nagyjából ez derül ki - Londonba költözött, ahol jelenleg boldog házasságban él (már ha éppen nem az év nagy részében úton lévő kis zenekarával kiegészülve turnézza körös-körül a világot), és a pszichedelikus hangzás dacára, amit előállít, egyáltalán nem iszik alkoholt.
 A világ dolgai elől legszívesebban a fejébe, valamint a stúdióba vonul vissza, és hangokkal veszi körbe magát, amiket aztán addig-addig rakosgat, mígnem olyan remekművek születnek belőlük, mint a 2007-es, bársonyos-pszichedelikus (kanadai zenei díjnyertes) Andorra, vagy az elektronikus zenei szegmensben világszerte méltatott tavalyelőtti Swim, ami egy lassan vibráló-lüktető-fortyogó csoda, egy organikus cucc, és nemcsak hogy autentikus vízalatti érzést kelt, de időnként mintha még a delfinek is bele-beledumálnának...

   

Kedvcsinálónak pedig egy káprázatos videóval ellátott, mágikus dal a múltból: Melody Day!

A matematika emberi oldala, retró '60-as életérzéssel nyakon öntve. Vagy ami tetszik - bármi más...

Címkék: elektronikus kísérleti pszichedélia caribou folktronika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mustosbacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr254795633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása